Illustratie Veerle Roest (WhyKnot)

Biologisch afbreekbare muurpanelen van Japanse duizendknoop en turfvrije potgrond van grote waternavel waren de twee best beoordeelde ideeën van de Circular Challenge voorjaar 2022 van BlueCity.

Tekst: Nancy Meijer (HHSK) & Roy van Hezel (WS Noorderzijlvest)
Illustraties: Veerle Roest (Why Knot)

Twee keer per jaar organiseert BlueCity in Rotterdam de Circular Challenge waarin studenten en jonge ondernemers worden uitgedaagd van afval een circulair product te maken. In een speciale editie voor afvalstromen uit waterbeheer bracht Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard de plaagplant Japanse duizendknoop in. Waterschap Noorderzijlvest bracht grote waternavel mee. Beide soorten met negatieve impact op waterbeheer en soortenrijkdom.

De 'Challenge'

De uitdaging: “ontwikkel in zes weken een economisch rendabel en herbruikbaar product op basis van de plaagplant.” Daarbij was een belangrijke randvoorwaarde van beide waterschappen dat de circulaire oplossing bijdraagt aan bestrijding en nooit mag leiden tot verspreiding.

"Turning a hated plant into a loved product, Why knot?" Het team dat aan de slag ging met de Aziatische duizendknopen ontwikkelde modulaire en biologisch afbreekbare muurpanelen en wonnen daarmee de challenge. Team grote waternavel ontwikkelde de turfvrije potgrond ComPeat, en werd daarmee runner up.

Lees hier het artikel van team Why knot: Van gehate plant naar geliefd product

Lees hier het artikel van team ComPeat: Grote waternavel: van afvalstroom tot waardevolle grondstof

Dilemma

Nuttig toepassen van exoten is altijd een dilemma: als benutten lucratief is, leidt dat dan niet tot precies het omgekeerde effect? In dit geval staan beide soorten op de Unielijst. De planten mogen dus niet verhandelt, gekweekt, uitgezet etc worden. De kans op een exotenkwekerij is daarmee gelukkig uitgesloten. Bij het verder ontwikkelen van het circulaire concept is bovendien aandacht voor het voorkomen van afvalstromen (preventie) en de flexibiliteit om in lucratieve circulaire producten ook weer andere reststromen te verwerken.

 26 april 2022