Foto: Brenda Boerema

Het project Dijkgravers brengt in beeld hoe graafschade in kades en oevers te voorkomen is door te leren van het gedrag en het terreingebruik van muskusratten, beverratten en bevers in Nederland.

Project Dijkgravers in beeld

Hogeschool Van Hall Larenstein heeft een subsidie ontvangen voor het project Dijkgravers in beeld. Het Lectoraat Diergedrag, Diergezondheid en Dierenwelzijn wil de subsidie inzetten voor een onderzoek om inzicht te krijgen in het gedrag van muskus-, beverratten en bevers. Hiermee willen ze antwoorden krijgen de vraag van waterschappen: hoe kunnen wij graafschade in kades en oevers voorkomen door te leren van het gedrag en het terreingebruik van muskusratten, beverratten en bevers in Nederland? De bestrijdersorganisatie Noordoost Nederland neemt deel en is nauw betrokken bij het onderzoek en de voortgang.

Om het gedrag van de dijkgravers in beeld te krijgen worden de dieren levend gevangen en voorzien van een GPS zender weer uitgezet op de locatie waar ze gevangen zijn. Hiermee wordt de beweging van de dieren gevolgd en het gedrag geanalyseerd. Deze nieuwe technologie wordt zorgvuldig toegepast zodat het een diervriendelijk onderzoek is. De eerste stap daarbij is de zoektocht naar een geschikte zender. Daarna wordt een levend dier verdoofd zodat het dier geen nadelige gevolgen ondervindt van het omdoen van de zender. Daarna volgt een proef in een nagebootste situatie om nauwkeurig te volgen hoe het dier omgaat met de zender en of het dier en de zender goed functioneren. Pas als alles goed gaat, dan wordt een dier met zender in het wild uitgezet. Het onderzoek loopt tot februari 2021.

Update juni 2021

Inmiddels is de samenwerking met Van Hall Larenstein beëindigd, het project wordt voortgezet in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Meer Informatie

Meer informatie is te krijgen via Henk van der Steen, Coördinator van bestrijdersorganisatie Noordoost Nederland: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verschenen in de nieuwsbrief plaagsoorten juni 2020

Update 13-7-2021