Beste lezers, wat fijn dat ik jullie onze nieuwe mail-nieuwsbrief kan sturen. Na 10 jaar knippen en plakken en pdf-jes versturen heeft de werkgroep plaagsoorten nu een echte eigen website: plaagsoorten.nl mét nieuwsbrief. Zo delen we voortaan actuele kennis over plaagsoorten voor waterschappen met jullie, en daar zijn we best een beetje trots op!

De site wordt al goed bezocht en de eerste reacties hebben we inmiddels ontvangen. Mijn dank aan alle betrokken collega’s die dit mogelijk maken en uiteraard ook dank aan de STOWA, die dit (financieel) mogelijk heeft gemaakt.

De aanpak van plaagsoorten heeft de inzet op de volle breedte van het waterschapswerk nodig: op het gebied van beleid, beheer en onderhoud, maar ook juridische zaken en toegepast onderzoek. Daarbij is samenwerken met andere overheden en terreinbeheerders essentieel. Het doel van onze website is het bieden van een platform om kennis en ervaring over het bestrijden en beheersen van plaagsoorten te delen met andere waterbeheerders.

Maar een klein deel van de exoten die het in Nederland naar hun zin hebben, zijn ook echt plaagsoorten. Pas als een soort een serieus risico is voor de waterveiligheid, de waterkwaliteit of voor de ecologie van de inheemse planten en dieren is het bestrijden van een plaag aan de orde. Soms gaat het trouwens niet over bestrijden, maar meer proberen te beheersen van de soort.

En dat is beide nog niet zo gemakkelijk! Beheerders staan vaak voor verschillende dilemma’s: je wilt een soort bestrijden, maar hoe doe je dat zonder andere soorten te schaden? Ga je zelf aan de slag of pak je het op met andere partijen in je gebied? En hoe verdeel je de kosten? Laat je een deel van de beheersing over aan particulieren of is kennis van zaken echt vereist? En in het geval van plaagdieren is het allemaal nog veel lastiger dan voor planten. Het is goed daar open het gesprek over te voeren en ook samen vooruit te kijken. Juist daarom bieden wij een podium waarop alle geluiden en ervaringen gedeeld mogen worden. Én we moeten ons ervan bewust zijn dat de meeste plaagsoorten nooit zullen verdwijnen.

Wij hebben zin in het nieuwe jaar! En we gaan ons inzetten om de website regelmatig van nieuwe berichten, video’s, artikelen en blogs te voorzien. Jullie inbreng is van harte welkom.

Henk Flikkema, Wetterskip Fryslân,
Voorzitter Werkgroep Plaagsoorten